wapeningsstaal

Wapeningsstaal, ook wel betonijzer genoemd, is een sterk stalen component wat wordt gebruikt als skelet om beton te versterken. Het heeft vaak een geribbeld patroon om zich effectief aan het beton te kunnen hechten. Betonijzer wordt meestal gebruikt als primaire en secundaire wapening. Primair houdt in dat het wordt gebruikt om de weerstand te waarborgen die nodig is om de vereiste belastbare druk te ondersteunen.

Secundaire wapening betekent dat het hoofdzakelijk wordt gebruikt om schoonheids- redenen, hiermee wordt voorkomen dat er scheuren in het beton kunnen gaan ontstaan. Wat vaak veroorzaakt wordt door factoren zoals, temperatuurschommelingen en krimp. Het gebruik van betonijzer is cruciaal voor veel bouwprojecten.

Een bouwproject zonder betonijzer is als een lichaam zonder skelet.

Wapeningsstaal speelt een cruciale rol, vooral als het gaat om bieden van weerstand om de scheuren te voorkomen. Zeker bij het storten van vloeren is het belangrijk, omdat dan het spanningsveld verdeeld wordt, zodat het zich niet op een punt concentreert. Het voorkomt hierdoor scheuren in het beton. Door het gebruik van betonijzer hoeft er niet dikker gestort te worden, het vermogen van het beton wordt hiermee versterkt. Voordeel hiervan is dat er bespaart wordt op de hoeveelheid te storten beton.

Wapening en beton zijn compatibel, omdat ze krimpen en uitzetten met bijna hetzelfde tempo. En wanneer het moment daar gekomen is dat het hergebruikt moet worden, kan het worden gerecycled. Het kan gesmolten worden en hergebruikt, zodat hierdoor de staalproductie minder belastend is voor het milieu. Op www.betonstaal.nl vindt men alles over verschillende soorten wapening.