“Een assessment, waarom moet ik daar als opdrachtgever gebruik van maken?”. Een vraag die veel managers zich stellen. Voor iedere manager is het een veel voorkomend onderdeel van zijn of haar werkzaamheden; het aannemen van een nieuwe werknemer. En het aannemen van de juiste werknemer blijkt lastiger dan ooit!

Waar in het verleden werknemers meestal werden aangenomen na een ‘goed’ gesprek, merken we dat assessments de laatste jaren steeds vaker worden ingezet. Een selectie assessment geeft jou als manager inzichten over de persoonlijkheid van een (potentiële) werknemer, die vaak niet uit gesprekken te halen zijn. Juist deze persoonlijkheid maakt of iemand in jouw organisatie het verschil gaat maken! 

Wij geven je drie redenen waarom een selectie assessment van grote waarde kan zijn voor jouw organisatie:

1: Grotere kans op een langdurige relatie

Het selectie assessment kijkt of een kandidaat daadwerkelijk over bepaalde competenties en een bepaald intelligentieniveau beschikt, die nodig is voor de functie waarop de kandidaat solliciteert. Bepaalde eigenschappen van een kandidaat zijn voorspellend voor toekomstig gedrag en werksucces. Door middel van een assessment is het mogelijk gedrag en succes meetbaar te maken. Hierdoor is de kans op een succesvolle, langdurige match aantoonbaar groter.

2: Kostenbesparing

Een selectie assessment lijkt in eerste instantie veel geld te kosten, maar verdient zich uiteindelijk altijd terug. Het selectie assessment verkleind namelijk de kans dat een nieuwe werknemer tóch niet aan de eisen of verwachtingen voldoet. Wanneer een bedrijf een nieuwe werknemer aanneemt op basis van alleen sollicitatiegesprekken, komt het veel vaker voor dat deze werknemer uiteindelijk toch niet geschikt is en vertrekt. De werkgever moet dan weer op zoek naar een nieuwe werknemer. Dit gaat uiteindelijk meer tijd en geld kosten.

3: Startpunt voor een goede samenwerking.

Mocht de ideale kandidaat gevonden zijn, biedt het assessment een goed startpunt. Als manager heb jij door het assessment inzichtelijk welke sterke en minder sterke eigenschappen jouw werknemer bezit en op welke manier je hem/haar kan ondersteunen in de toekomst. Het in kaart brengen van de persoonlijkheid van jouw werknemers vormt een startpunt voor een goede ontwikkeling.

Meer weten? Kijk dan op de website van Novicum voor meer informatie over assessments, recruitment en detachering.