Bouwvakkers die met beton werken kennen ze maar al te goed, maar voor veel mensen zijn het mysterieus klinkende hulpmiddelen: trilnaalden. Wat doen deze naalden precies, en waarvoor worden ze gebruikt? Zijn ze zo klein als ze klinken? Lees snel verder om erachter te komen. Om alvast een klein tipje van de sluier op te lichten: trilnaalden zijn een stuk imposanter dan de naam doet vermoeden.
Werking trilnaald
Een gemiddelde trilnaald is namelijk een aantal meter lang. Het bouwkundig gereedschap wordt gebruikt om recent gestort beton van binnenuit te verdichten. Met behulp van een trilnaald kan ervoor gezorgd worden dat het beton de gewenste sterkte en kwaliteit kan behalen. Tijdens het storten van het materiaal komt er lucht in de betonspecie terecht. Dat is ongewenst. Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk lucht in het beton wordt ingesloten maken bouwbedrijven gebruik van de triltechniek.
Door het trillen worden de verschillende vaste bestanddelen in een snelle beweging gebracht. Het beton wordt daardoor weer wat vloeibaarder dat zorgt er vervolgens weer voor dat de aanwezige holtes, waarin zich anders lucht zou verzamelen, zich vullen met de betonmix. Dat het werkt is aan te zien aan de luchtbellen die aan de oppervlakte opborrelen. De trilnaald zorgt er niet alleen voor dat de lucht verdwijnt maar ook dat de korrels door het trillen in de betonspecie wentelen. Zo wordt het geheel een stuk compacter.
Verschillende soorten trilnaalden
Er zijn verschillende soorten trilnaalden op de markt. Om te zien wat er zoal verkrijgbaar is kunt u de trilnaalden van Lievers Holland eens bekijken. In het ruime assortiment van deze betonspecialist vindt u verschillende typen. Naast de handzame elektrische handstoktrilnaald ook mechanische, pneumatische en door een benzinemotor aangedreven trilnaalden. Verder zijn er bijvoorbeeld ook hoogfrequente betontrilnaalden te vinden. De specificaties op de website vertellen meer over welke trilnaald het beste past bij bepaalde klussen.