Het is zover! Er is eindelijk een zitting van de rechtszaak die al een tijdje loopt. De rechter gaat eindelijk het oordeel uitspreken. Maar wanneer weet je nou zeker dat je klaar bent voor de rechtszaak? En hoe kun je je het beste voorbereiden op een rechtszaak? Onderstaand vind je dé 6 gouden tips. Deze tips zorgen ervoor dat je ijzersterk bent voorbereid op de strafzitting.

1. Kies de juiste advocaat

Deze keuze kan de uitkomst van de rechtszaak wellicht maken of breken. Het allerbelangrijkste is een advocaat te kiezen die aansluit op jouw wensen. Het kan echter lastig zijn om te ontdekken welke advocaat de juiste is. Aan het uiterlijk kan je namelijk niet zien hoeveel kennis de advocaat in Zwolle van het recht heeft. Neem hier dus de tijd voor en probeer een advocaat te vinden die veel kennis heeft van het vak en het vakgebied waarin jij je bevindt. Om je te helpen geef ik je een paar vragen die je jezelf moet stellen bij het uitkiezen van een advocaat:

  • Is de advocaat gespecialiseerd in het rechtsgebied waarop jullie geschil ziet? Een advocaat kan bijna nooit kennis hebben van alle rechtsgebieden. Veel advocaten zijn gespecialiseerd in een aantal rechtsgebieden. Je moet natuurlijk dus de advocaat hebben die gespecialiseerd is in het rechtsgebied waarin jij je bevindt.
  • Heeft de advocaat collega’s waar hij of zij zo nodig mee kan overleggen? Je kunt dit zien als een soort ‘back-up’ plan. Als een advocaat zelf tegen dingen aanloopt en hij kan overleggen met collega’s die gespecialiseerd zijn in hetzelfde vakgebied, dan kan je erop vertrouwen dat je genoeg kennis in huis hebt gehaald. Twee weten immers meer dan één.
  • Past de advocaat bij jou? Het is erg belangrijk dat je een klik hebt met de advocaat. Dit omdat je moet samenwerken en elkaar aan moet vullen waar nodig. Als jij het niet eens bent met de werkwijze van de advocate is dit voor jullie kant een zwak punt tijdens de rechtszaak. Wees er dus van verzekerd dat je een goed gevoel hebt bij deze advocaat.

2. Bereid je samen voor

Het is belangrijk dat jij en de advocaat tijdens de rechtszaak goed samenwerken. Wat is dan van essentieel belang? Juist, samenwerken! Eendracht maakt macht! Wat je veel ziet is dat mensen onvoorbereid bij een rechtszaak verschijnen. Wil jij de rechtszaak winnen? Zorg er dan voor dat je voorbereid bent. Het gaat namelijk over jouw zaak, jouw toekomst. Hierin is de samenwerking tussen jou en de advocaat ook van belang. De advocaat kan zijn werk tijdens de zitting geweldig uitvoeren, maar zelfs dit kan een domper worden als jij vervolgens gevraagd wordt om je woord te doen en je weet niet wat je moet zeggen. Dit kan een gemiste kans zijn. Niet alleen jij of de advocaat moet voorbereid zijn, jullie samen moeten een sterk team proberen te vormen.

3. Lever bewijsstukken geordend en netjes aan bij de rechter

Je wilt natuurlijk dat de rechter een goed beeld van je heeft. Want als de eerste indruk al slecht is en de rechter het gevoel heeft dat je niet goed voorbereid bent op de zaak zal de rechter dit ongemerkt meenemen in het eindoordeel. Zorg er dus voor dat je bewijsstukken grondig en geordend aanlevert. Lever alle in een chronologische volgorde in stevige mappen aan. Gooi geen bak met documenten bij de advocaat neer, maar neem de tijd om de bewijsstukken goed aan te leveren. Dit bespaart de advocaat een hoop tijd en hierdoor kan de advocaat zich ook volledig op de zaak richten. Bovendien bespaart het in de kosten, omdat de advocaat gelijk kan beginnen aan de zaak.

4. Ken de rechter

Belangrijk bij een rechtszaak is de voorbereiding, maar daarbij is het ook belangrijk dat je de rechter kent en weet wat deze belangrijk vindt. Bedenk hierbij of je een makkelijke of juist een strenge rechter krijgt en waar deze op let tijdens de rechtszaak. Als je weet hoe je rechter bekend staat kan je hierop inspelen tijdens de rechtszaak. 

5. Gedraag je netjes in de rechtbank

Ga geen drama maken tijdens de zitting. Het klinkt heel hard, maar de rechter vindt feiten uiteindelijk het belangrijkste. Het is niet verkeerd om te laten merken dat iets je hoog zit, maar modder blijven gooien naar de wederpartij heeft geen zin. Laat de andere partij uitpraten en het woord doen. Wanneer beide partijen elkaar niet uit laten praten is dit voor een rechter erg storend. Men zegt weleens dat 93% van alle communicatie non-verbaal is. De andere 7% heeft dan dus te maken met wat je vertelt. Dit geeft een indicatie van het belang van je non-verbale communicatie tijdens de zitting. Probeer kleine aanwijzingen te geven in je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. Een klein beetje emotie kan dus geen kwaad. Vervolgens kan de advocaat of jijzelf inspringen op de standpunten van de wederpartij waar de rechter het niet mee eens lijkt te zijn, om zo je stellingen te beargumenteren.