vog aanvragen

VOG staat voor Verklaring Omtrent Gedrag. Dit betekent dat een VOG aanvragen dus met name nodig is wanneer een bedrijf, instituut of persoon wil weten hoe jij je hebt gedragen in het verleden. Geen zorgen, die kauwgombal die je hebt gestolen toen je twaalf was, staat niet op een VOG. Dit document is bedoeld voor grotere strafbare feiten die eventueel invloed hebben op je capaciteit om te functioneren binnen (een bepaald deel van) de samenleving.

vog aanvragen

Geen strafbare feiten

Je krijgt dus alleen een VOG als blijkt dat je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. De overheid screent jou als persoon en verstrekt een VOG wanneer er niets is ‘gevonden’. Als je wel strafbare feiten hebt begaan, dan beoordeelt Justis of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Niet elk strafbaar feit maakt dat je een functie niet uit kunt voeren. Bovendien verschilt dit ook nog per beroep. 

De VOG aanvragen

vog aanvragen

Je kunt allereerst een VOG aanvragen bij het gemeentehuis van de gemeente waar je bent ingeschreven. Daarvoor moet je vaak nog wel langskomen en dat is niet praktisch. Het kost je tijd en moeite die je ook ergens anders in kunt steken.

Je kunt echter ook online een VOG aanvragen. Zo hoef je niet lang te wachten en hoef je de deur niet uit. Het kan wel dat je hierdoor iets meer betaalt, maar voor gemak willen veel mensen uiteraard wel betalen.