Wil jij graag meer te weten komen over een zakelijke rekening opzeggen of openen? Wat is een zakelijke rekening precies en waarom zou je het gebruiken? Een zakelijke rekening is een normale betaalrekening, maar dan is het bedoeld voor je zakelijke uitgaven. Wanneer je een zakelijke rekening opent, kun je je persoonlijke en zakelijke uitgaven dus scheiden. Dat is erg handig, om verschillende redenen. Ten eerste kun je met een zakelijke rekening je uitgaven veel beter organiseren. Wanneer je al je uitgaven op één rekening hebt staan, wordt het uiteindelijk lastig om tijdens je boekhouding alle zakelijke uitgaven terug te vinden. Zo is het splitsen van je bankrekening in een persoonlijke en een zakelijke variant dus erg overzichtelijk. Je kunt er veel tijd en moeite mee besparen.

Belastingen betalen: nog nooit zo gemakkelijk

Wanneer je als bedrijf belastingen moet betalen, dan moet je een heleboel gegevens weten over je financiële activiteiten van het afgelopen jaar. Hiervoor moet je vaak ver terugzoeken in je bankgegevens. Wanneer al je uitgaven, persoonlijk en zakelijk, op één bankrekening staan, moet je dus eigenlijk dubbel zoveel zoeken. Bovendien wordt het dan lastig om terug te vinden welke uitgaven nou eigenlijk precies voor de zaak waren en welke niet. Zelfs als je zelf nog wel weet welke uitgaven zakelijk waren, wordt het moeilijk om dit goed te kunnen bewijzen aan de belastingdienst. Wanneer je een aparte zakelijke rekening hebt, dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Alle zakelijke uitgaven staan immers gewoon bij elkaar op de zakelijke rekening. Zo zal de belastingdienst je een stuk sneller geloven wanneer je zegt dat een bepaalde uitgave voor de zaak was.

Het bewijzen van aftrekposten wordt een stuk simpeler

Naast het bewijzen dat sommige uitgaven zakelijk waren en andere niet, wordt het met een aparte zakelijke rekening ook een stuk gemakkelijker om je aftrekposten door te geven aan de belastingdienst. Als bedrijf kun je immers je zakelijke uitgaven gebruiken als aftrekposten voor de belasting. Zo hoef je dus als het ware minder belasting te betalen. Toch is het erg lastig om te bewijzen welke uitgaven als aftrekposten tellen. Wanneer je een zakelijke rekening hebt, zal dit een stuk minder moeilijk gaan. Daarom is het dus erg verstandig om als bedrijf een aparte zakelijke rekening te openen.