Muziekcomputer zorgt voor de juiste vibe in je sportschool
Sporten gaat het beste op lekkere muziek. Goede muziek is daarom een belangrijke factor in een sportschool. Het tempo van de muziek zorgt voor een zogenoemde ‘ritme-respons’, waardoor je je beter op je training kunt focussen. Niet voor niets staat er vaak een lekkere beat aan op de sportschool. En trainen veel mensen met oortjes in of met een headphone op. Maar veruit de meeste sporters luisteren naar de muziek die de sportschool draait als achtergrondmuziek. Het meest voordelige als sportschoolhouder is om hiervoor een muziekcomputer voor je sportschool te huren. Hiermee zorg je voordelig voor de juiste vibe in je sportschool. Twijfel je of je hier geld voor wilt uittrekken? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van muziek tijdens het sporten

Muziek met een hoge BPM

Wist je dat mensen een onbewuste voorkeur voor een ritme van ongeveer 120 beats per minuut (BPM) hebben? Wanneer er muziek aanstaat beginnen veel mensen onbewust op dit tempo te bewegen. Tijdens het sporten hebben mensen daarom vaak liever een iets hogere BPM vanwege de zogenaamde ritme-respons. Dit houdt in dat je je bewegingen aanpast op de snelheid van de beat. Snelle liedjes met sterke beats hebben daarom de voorkeur in een sportschool, zodat je het tempo er goed inhoudt. Op een muziekcomputer vind je vele afspeellijsten met up-tempo nummers die geschikt zijn voor je sportschool.

Muziek ook effectief tijdens krachttraining

Muziek met een hoge BPM is dus erg effectief voor cardiotraining, maar hoe zit het eigenlijk met krachttraining? Onderzoek toont aan dat muziek ook een positief effect heeft bij krachttraining in de sportschool. De sporters die tijdens een oefening naar muziek luisterden, waren in staat om het gewicht langer in een bepaalde positie vast te houden dan sporters die niet naar muziek luisterden. Hierbij kwam ook naar voren dat rustige muziek veel minder effectief is dan opzwepende muziek met een hoger BPM.

Muziek maakt trainen in de sportschool lichter

Tot slot heeft muziek ook nog een psychologische functie tijdens het sporten. Het zorgt namelijk voor verlichting omdat je je gedachten even kunt verzetten tijdens het leveren van fysieke arbeid. Zo gaat het sporten je veel makkelijker af. Dit verschijnsel staat bekend als dissociatie en is aanwezig bij lichte tot matige inspanning. Zoals je leest, heeft muziek een aantoonbaar effect op de sportprestaties en ervaring van sporters. De aanschaf van een muziekcomputer om ze hierin te faciliteren zal daarom een grote bijdrage leveren aan de sportervaring van de leden van je sportschool. Ook onmisbaar in een sportschool: een BHV cursus voor je personeel.