Wat doet een chauffeur-voertuigbediener?
Ben je benieuwd naar wat een chauffeur-voertuigbediener doet binnen een brandweerteam? Je leest het allemaal in dit blog over de functie en verantwoordelijkheden van een chauffeur-voertuigbediener.

Taken van de chauffeur-voertuigbediener

Zoals de naam al zegt, is de chauffeur-voertuigbediener degene binnen het brandweerteam verantwoordelijk is voor het besturen van de blusauto en hem bedient. Dit voertuig is uitgerust met een blusinstallaties om te kunnen blussen op de plek waar brand is uitgebroken. Heel simpel gezegd is iemand met deze functie dus verantwoordelijk voor de aanwezigheid van een blusinstallatie bij een brand. Hij bestuurt het voertuig naar de brand toe, stelt de auto op de juiste wijze op, zorgt voor water en voor de bediening van de brandblusinstallatie. En stelt zo het team in staat om de brand te blussen.

Veeleisende baan

Het vraagt om een zorgvuldige planning en het nodige strategisch inzicht om ervoor te zorgen dat de waterpomp operationeel is en dat ook blijft. En aangezien er in noodsituaties geen tijd te verliezen is, moet de chauffeur-voertuigbediener in staat zijn om in stressvolle situaties effectief te blijven functioneren en het hoofd koel te houden. Verder moet hij natuurlijk belangrijk dat je over uitstekende chauffeursvaardigheden beschikken. Dit betekent dat hij alle ins en outs kent van het besturen van een vrachtwagen en een veiligheidsbewuste instelling heeft. Ook volgt hij regelmatig veiligheidstrainingen om optimaal voorbereid te zijn in noodgevallen.

Onmisbaar lid van het brandweerteam

De chauffeur-voertuigbediener speelt een sleutelrol in het bedrijfsbrandweerteam. Het vraagt een unieke set technische vaardigheden, communicatievaardigheden en mentale kracht om effectief te functioneren. Maar het vereist ook goede technische vaardigheden en een hands-on mentaliteit om de pomp effectief operationeel en de watertoevoer onder controle te houden. Ben je op zoek bent naar een avontuurlijke baan met veel verantwoordelijkheid, dan is chauffeur voertuigbediener zeker het overwegen waard!